Egoli Africa logo

Totaal donaties via YouBeDo.com

€ 2,925.71

747 donateurs

Egoli Africa

Egoli Africa is sinds 2008 werkzaam in het oosten van Oeganda.  Ons werk is divers: we runnen projecten op het gebied van onderwijs, gezondheid, landbouw en empowerment.  We zetten vooral trainingsprogramma's en inkomens genererende projecten op, om mensen te helpen zelfstandig en zelfvoorzienend te worden door onderwijs en werk.

Onder onze projecten vallen onder beroepstraining (timmeren, bakstenen maken, naailessen en breilessen) voor jonge mannen en vrouwen in Kisozi en omgeving, Dorps Ambulances op het platteland, Hydroponische Landbouw, one goat per family en ons sponsorprogramma voor leerlingen van de basisschool, middelbare school en beroepsonderwijs.

Website: http://www.egoliafrica.org


Voltooide projecten van Egoli Africa

Een kas voor hydroponische landbouw - de oplossing tijdens perioden van grote droogte

Egoli Africa

Doelbedrag € 1.426,00
Kisozi, Kamuli district in Oost-Oeganda

Dit project leert mensen dat in perioden van droogte en extreme hitte, hun vee toch kunnen blijven bijvoeren en dat men groenten kan verbouwen in kassen door middel van hydroponische landbouw. Kennis over irrigatie, opvangen van regenwater in het regenseizoen spelen hierbij ook een rol. 

De afgelopen maanden hebben we enorme droogte ervaren in de gebieden waar we werken in het oosten van Oeganda. We werken onder andere in Kisozi, een plattelands gemeenschap in Kamuli district, waar we een geiten project runnen voor ouderen en waar we beroepstrainingen hebben opgezet. De afgelopen maanden hoorden we telkens weer dat het zo moeilijk is om gras en bladeren te vinden om de dieren mee te voeren, en dat de dieren in ons project en die van mensen uit gemeenschap soms op sterven na dood zijn (en dat terwijl een veestapel betekent: een inkomen). Ook is de oogst mislukt en op tomaten na is er niks opgekomen.

We denken dat hydroponics een oplossing kan zijn tijdens perioden van droogte en in het algemeen om voedselschaarste terug te dringen en succesvol te zijn op het gebied van verbouwen van gewassen.

Hydroponische landbouw houdt in dat groenten en bijvoorbeeld grassen om dieren bij te voeren verbouwd kunnen worden in kassen en is een teelttechniek op basis van water in een kringloop van voedingsstoffen en zonlicht. Er is weinig oppervlak en geen grond voor nodig.

Omdat hydroponische landbouw nieuw is voor de mensen, is er training nodig en gaan we in groepen werken in een modelkas waar we de mensen leren grassen en groenten in kassen te verbouwen. De deelnemers aan ons geiten project voor ouderen en varkensproject voor vrouwen kunnen daardoor hun vee bijvoeren.
We leren de deelnemers niet alleen wat hydroponische landbouw is en gaan groenten en grassen telen in de kas, maar we begeleiden de groepen deelnemers ook in het bijvoeren en gezond houden van hun vee. 

De deelnemers zijn al actief met onze organisatie binnen een geitenproject en varkensproject als inkomstenbron om kinderen onderwijs te kunnen geven. 

Doelstelling: Als het project gelukt is, is er kennis over het verbouwen van grassoorten die dienen om dieren bij te voeren in tijden van droogte. Ook is er kennis over het verbouwen van groenten in kassen. Tijdens perioden van droogte weet men grassen te verbouwen in kassen en kunnen dieren bijgevoerd worden. Tijdens perioden van droogte zijn families in staat groenten te verbouwen middels hydroponics.

Lees meer Lees minder


Lady Africa Shop – een werk- en leerplek voor leerlingen van onze beroepsschool

Egoli Africa

Doelbedrag € 1.500,00
Kisozi, in het oosten van Oeganda

Met dit project willen we een eenvoudige ruimte in Kisozi inrichten als winkel.  Leerlingen van beroepsschool gaan deze winkel bemannen en daar hun producten verkopen en diensten aanbieden: kleding, schooluniformen, matten, manden, sandalen, tassen en sieraden.  Vanuit de winkel repareren ze ook kleding, kunnen klanten zich laten knippen en scheren en hun schoenen repareren. De leerlingen doen op deze plek hun werkervaring op en krijgen begeleiding van onze docenten.

In Kisozi staat onze school voor beroepsopleiding.  Jonge mensen van 18 – 25 jaar, die geen vervolgopleiding hebben kunnen doen of uberhaupt hun middelbare school af hebben kunnen maken, kunnen hier een laagdrempelige beroepstraining volgen.  De trainingen die we op dit moment aanbieden zijn: naailessen, training tot kapster, bakstenen maken, een training tot watertankbouwer, schoenmaker en op korte termijn komen daar brei- en haaklessen bij.  Verder geven we er ook korte, praktische workshops en vinden er landbouwactiviteiten plaats.

We vinden het belangrijk dat onze leerlingen werkervaring opdoen.  Dat kunnen ze doen door hun producten te verkopen en hun diensten aan te bieden.  De leerlingen kunnen kleding verkopen, schooluniformeren en schoolsweaters verkopen, kleding repareren, sandalen verkopen en maken, en klanten kunnen er hun haar laten knippen en baard laten trimmen.  Er kunnen trendy sieraden en andere accessoires, tassen, matten, manden, kaarsen en zeep en dergelijke verkocht worden.

Omdat onze school niet aan een doorgaande weg ligt, is er op de locatie van de school weinig klandizie.  Echt werkervaring opdoen gebeurt dus nu niet echt.

Dat zou kunnen veranderen als we in het centrum van het dorp een eenvoudige ruimte als winkel inrichten.  De leerlingen runnen in toerbeurten de winkel, waardoor het een stageplek wordt waar ze werkervaring opdoen, leren netwerken, leren verkopen en leren hoe ze zich moeten bewegen op de werkvloer.  Bovendien stimuleert het ook de lokale economie. We vinden dat belangrijk, want we willen graag dat onze leerlingen na hun training in staat zijn zelfstandig te werken en een eigen inkomen te verdienen (en dus een toekomst opbouwen). 

Dit project heeft ondersteuning nodig om de ruimte in te richten als een winkel die een leer en werkplek voor de leerlingen wordt.

 

Lees meer Lees minder