Alzheimercentrum VUmc – VUmc Fonds logo

Totaal donaties via YouBeDo.com

€ 216.07

35 donateurs

Alzheimercentrum VUmc – VUmc Fonds

Epidemie van de toekomst
Alzheimer is de epidemie van de toekomst: het aantal patiënten groeit razendsnel. De ziekte is dramatisch voor de patiënt én voor de omgeving. Genezen kunnen we alzheimer nog niet, maar in het VUmc Alzheimercentrum werken we keihard aan onderzoek naar behandelmethodes. Steun dit kostbare, maar noodzakelijke onderzoek!

Verwoestende ziekte
Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie: een dramatische, verwoestende ziekte. Mensen met alzheimer verliezen langzaam maar zeker hun geestelijke vermogens. Uiteindelijk weten ze niet eens meer hoe ze moeten gaan zitten of hoe ze moeten slikken. Alzheimer is bovendien dodelijk. De ziekte is inmiddels de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. 
 
Steeds meer patiënten
In Nederland zijn nu al 250.000 alzheimerpatiënten en dat aantal groeit met de dag. Elk kwartier krijgt iemand in Nederland te horen dat hij of zij alzheimer heeft. Als we geen medicijn vinden om de vernietigende effecten op de hersenen te stoppen, zullen er over 30 jaar zo'n 400.000 alzheimerpatiënten zijn. 
 
Oud én jong
Ouderen zijn niet de enigen die alzheimer kunnen krijgen. Ruim 10 procent van de patiënten krijgt de ziekte voordat ze 65 jaar zijn. Mensen met een gezin, opgroeiende kinderen, een baan: mensen die nog boordevol toekomstplannen zitten. Familie en vrienden zien machteloos toe hoe hun geliefden veranderen, tot ze zelfs niet meer herkend worden.

VUmc Alzheimercentrum
Het VUmc Alzheimercentrum levert een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde strijd tegen de ziekte van Alzheimer. Het Alzheimercentrum staat voor onderscheidende patiëntenzorg en hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek. We zijn hét expertisecentrum op het gebied van jongdementie in Nederland. Het wetenschappelijk onderzoek naar dementie bij mensen onder de 65 jaar stelt ons in staat om deze ziekte in zijn pure vorm te onderzoeken, omdat er nog geen ouderdomsziekte aanwezig zijn.

Onderzoeksvragen
Uw donatie is onmisbaar om onderzoek mogelijk te kunnen maken. De sleutel voor het behandelen en uiteindelijk voorkomen van de ziekte van Alzheimer ligt in het onderzoek. Want hoe eerder we kunnen ontdekken dat iemand alzheimer heeft, hoe meer we de schade kunnen beperken. Juist jongere mensen zijn daarom onze belangrijkste doelgroep. We weten nog zoveel dingen niet over de ziekte van Alzheimer en wetenschappelijk onderzoek is de enige manier om antwoorden te vinden op vragen als: hoe kunnen we alzheimer zo vroeg mogelijk ontdekken? Hoe ontstaat alzheimer? Hoe kunnen we de ziekte vertragen? Welke medicijnen helpen en wat kunt u zelf doen om de kans op alzheimer te verkleinen? 

Onderzoeksthema's
Kort gezegd: Uw donatie wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.
Doel daarvan is uiteindelijk om alzheimer te genezen. Daarvoor is nog een lange en vooral dure weg te gaan.

Het onderzoek valt uiteen in de volgende thema's:  
 
1. Verschillen in verschijningsvorm
2. Vroege diagnose
3. Relatie tussen dementie en schade aan hersenbloedvaten
4. Interventies met medicijnen en leefstijl

VUmc Alzheimercentrum werft gelden via de Stichting VUmc Fonds.
Stichting VUmc Fonds beschikt over de ANBI-status, waardoor er geen schenkingsbelasting betaald hoeft te worden voor donaties en schenkingen.

Website: http://www.alzheimercentrum.nl