JINC - Taalontwikkeling van kwetsbare kinderen met TaalTrip

Ja, je kan uit een boek leren dat de zee een grote plas water is. Maar toch: wéten wat de zee is, doe je pas als je met je voeten in de branding staat.
Je zal de betekenis dan nooit meer vergeten. En het gevoel dat er bij hoort evenmin.

Wat is een ‘symbool’? En kun je uitleggen wat ‘bereikbaar’ en ‘omgeving’ betekenen?

Voor een groot deel van de kinderen in Nederland zijn dit geen moeilijke vragen. Toch heeft een derde van de leerlingen in groep 8 heeft problemen met leesvaardigheid. Met name kinderen uit wijken met een sociaaleconomische achterstand lopen vaak achter met Nederlands – vooral als ze uit migrantengezinnen komen.

Daarom organiseert JINC TaalTrips naar bijzondere plekken als de Rotterdamse haven, de Waterleidingduinen in Kennemerland en Schiphol. Tijdens deze bezoeken zien de kinderen moeilijke
woorden rondom een thema, bijvoorbeeld horeca of vervoer.
Zo leren de kinderen op een leuke en spelende wijze verschillende woorden kennen.

Het doel:
Kinderen vergroten hun woordenschat en verbreden hun blik op de wereld is het vergroten; twee zaken die belangrijk zijn voor begrijpend lezen en schoolsucces.

Een leerling tijdens een TaalTrip in het Vondelpark: ‘Wat ruikt het lekker, juf, die natuur!’

Mariëlle, leerkracht groep 5: “Met TaalTrip zien de leerlingen de woorden in het echt. Dat is de enige manier die werkt, al het andere is zinloos.”

Anita, leerkracht groep 6: “De leerlingen vonden het allemaal heel leuk. De TaalTrip heeft hun woordenschat verbeterd en uitgebreid. In groepjes hebben ze aan de verschillende opdrachten
gewerkt en er wordt er nog steeds aandacht aan besteed.”

Doelbedrag van dit project

€ 1.500,00,-

100%

33 kinderen leren op TaalTrip nieuwe woorden.
Het gevolg: ze vergroten hun woordenschat en verbreden hun blik op de wereld.

Kosten
Met uw bijdrage bekostigt JINC de organisatie van de TaalTrips.

Project locatie

Nederland

JINC

Elke donatie maakt verschil. Bekijk hoe jij kunt helpen.

Laat vrienden of bekenden helpen.

Laat vrienden of bekenden weten dat ze dit project kunnen helpen door een boek te bestellen via YouBeDo en daarbij dit project te kiezen.

Koop al je boeken bij YouBeDo.

Koop voortaan al je boeken bij YouBeDo. In de miljoenen beschikbare titels zit altijd wel een geschikt boek dat het lezen meer dan waard is.

YouBeDo Boeken

Geef een YouBeDo boekenbon.

Ben je op zoek naar een cadeau waarmee je iemand een enorm plezier doet en tegelijkertijd de wereld een stukje beter maakt?

Bekijk de boekenbonnen