image of De Hollandse School van het totaalvoetbal

De Hollandse School van het totaalvoetbal

Door Rob Siekmann
Nederlands | Paperback | 2021  

1-2 werkdagen

€ 29,50

Samenvatting

Totaalvoetbal vormt in historisch perspectief de belangrijkste Nederlandse bijdrage aan de ontwikkeling van het internationale topvoetbal op het vlak van de speelstijl, tactiek en spelsystemen. Toch bestond in de Nederlandse voetballiteratuur opmerkelijk genoeg nog geen diepgravende monografie over het fenomeen dat ook bekend is komen te staan onder de naam ‘Hollandse School’. Het doel van deze literatuurstudie is om in deze leemte te voorzien.

Aan de orde komen de herkomst en betekenis van totaalvoetbal, de filosofie die eraan ten grondslag ligt, door wie het totaalvoetbal werd ‘uitgevonden’, de specifieke kenmerken van de speelwijze, het profiel van de ideaaltypische totaalvoetballer en een sterkte-zwakteanalyse van totaalvoetbal. De kern van het boek wordt gevormd door de voetbalvisies van topcoaches die de theorie en praktijk van het totaalvoetbal in de loop der tijd ontwikkeld hebben: van Michels, Lobanovski en Cruijff tot Sacchi, Van Gaal, Guardiola en Klopp. De crisis die deze voetbalstijl in de praktische uitvoering in Nederland heeft doorgemaakt, wordt eveneens behandeld. Aan de hand van talrijke voetbalbronnen krijgt de lezer nu voor het eerst een alomvattend beeld van het totaalvoetbal.

Rob Siekmann heeft diverse voetbalpublicaties op zijn naam staan. Recente boeken zijn De voetbalspelregels (met een voorwoord van Marco van Basten), Lex ludica: soccer rules revisited en Cruijffiaans (met een voorwoord van Henk Spaan en genomineerd voor de Onze Taal/ANV-taalboekenprijs 2020).

Productspecificaties

Auteur(s)
Rob Siekmann
Taal
Nederlands
Categorie
NUR Code
480
Uitgavejaar
2021
Afmetingen
241x171x21 mm
Gewicht
964 gram
Druk
1
ISBN10
9490951692
ISBN13
9789490951696